FEBRER

 

 

1

L´EXPERIMENTACIÓ

Per tal de que es produeixi el procés d´aprenentatge en els nens, es necessari que aquests experimentin.

 

Piaget, defensa que “la forma que te un nen d´aprendre es mitjançant les accions”…L´experimentació es considerada com una font essencial de coneixement que permet als nens actuar, conèixer i observar per si mateixos. Però l´experimentació del nen/a no es limita únicament a la manipulació, sinó que es una activitat global en la que estan presents el llenguatge, la representació, les emocions i les relacions amb els altres.

 

L´experimentació consisteix en descobrir cada característica dels objectes. Piatget defensa que l´unica forma que tenen els petits de descobrir les possibilitats físiques dels objectes es actuant sobre ells i descobrir com aquests objectes reaccionen als seus actes. Ademés els nens descobreixen les seves pròpies possibilitats i límits, requisit imprescindible per interactuar amb els demés

 

 

2

 

Nombrosos estudis han demostrat que qualsevol experiència (positiva o negativa), incideix de manera directa en el nostre caràcter, la nostra forma de ser, de pensar…¨L´emoció que ens produeix una experiència determinada influeix també  en el nostre aprenentge. Per tant, es important  des d´aquesta temprana etapa crear espais d´experimentació, i estimular així cadasquna de les intel·ligències dels nostres nens, amb l´objectiu d´aconseguir un aprenentatge a llarg termini i que els nous conceptes passin a formar part d´una red de pensament que integri els nous conceptes amb els que ja posseeixen.

Com ja sabeu, a la nostra escola experimentem sovint amb tot tipus de materials.

Per exemple com quan vam crear a classe un racó amb taronges, exprimidor, gots…tot el necessari per poder elaborar el nostre propi suc !.. Una vegada clar amb quina era la fruita que experimentaríem, cada nen va poder agafar una taronja, tocar-la, olorar-la, i despres de que les profes la tallessin, la van exprimir ells mateixos, van posar el suc al got i es van beure el suc que ells havien fet. Van gaudir també del seu sabor.

 

3

Quan va terminar aquesta experiència, vam explicar amb BITS que les taronges surten d´un arbre que es diu taronger….I que hi ha persones que treballen al camp….També  vam treure un brik de suc a l´aula, i vam preguntar si quan van al supermercat veuen taronges, o briks de suc… Van contestar que si…Llavors els vam explicar que els briks de suc els fan persones que “treballen”…com el seu papa o mama…i que també es necessari que un camió molt gran porti  les taronges o briks de suc  al supermercat…així es com vam descobrir que n´hi ha persones que treballen conduint camions…Altres omplen briks…Altres son metges i ens curen…altres son mestres….botiguers…policies…

Quants treballs i oficis estàvem descobrint !!!! Finalment, vam preguntar si els seus papas i mamas treballaven… Tots aixecaven la ma per dir que siiiiii   !!!!….” Mi papa ara esta treballant…”….”La meva mama també està treballant, i després vindrà a buscar-me..”—“ A mi vindrà a busca-me la yaya perquè no treballa….”…

Heu vist quant ha donat de si aquest taller amb taronges ???

Es possible que sense realitzar aquest taller haguesim també arribat a explicar aquest contingut, però sense dubte, d´aquesta manera diferent i divertida els continguts no s´obliden !!!

“EL QUE S´EXPERIMENTA, NO S´OBLIDA”

Febrer és el mes del Carnestoltes…i també està el dia de la truita….i que millor que celebrar-ho experimentant amb ous…fent nosaltres la nostra truita !!…. Que xulo tot !!….Que be ens ho passem a l´escola !!

P-2  EXP.OUS TRUITA

P-2  EXP. OUS TRUITA

P-2  EXP. OUS TRUITA

P-2  EXP. OUS TRUITA

P-2. EXP. OUS TRUITA

 

—————————————————————————————————————————–

 

4

TOTS A BALLAR !!!    

El ball és una activitat física que afavoreix l´exercici cardiovascular, enforteix els músculs i millora l´elasticitat i el sentit de l´equilibri.

També afavoreix la coordinació, la memòriai la concentració. Els moviments repetitius, la intenció de fer passos coordinats que acompanyin a la melodia…son un gran estímul pel desenvolupament psicomotriu del nen/a. Els hi permet també tenir un major coneixement del seu propi esquema corporal. Contribueix també a adquirir sentit del ritme o oida musical, i des d´el punt de vista social, els ajuda a desinhibirse i afavoreix la sociabilització.

Ballar també contribueix a millorar l´autoestima, allibera tensions i enforteix la confiança en si mateix.

Per tot això, a Tic-Tac ballem sovint !!! Fora taules i cadires i la classe esdevé una gran pista de ball !!!  Vamos…Vamossss ….!!! ….Ritmoooooo !!!!!…. Tots a ballar !!!!!

 

5

 

 

 

 

 

 

P-1 BALL

P-1 BALL

P-2 BALL

P-2 BALL

P-2 BALL

P-2 BALL

P-2 BALL

P-1 BALL

P-1 BALL

P-1 BALL. JULEN

P-1 BALL

 

———————————————————————————————————————-

Continuem experimentant…..Imagen relacionada

Com es agradaría poder veure i tocar la neu !!…A la nostra escola, els nens i nenes de P-2 hem recreat una bona nevada experimentant amb paper blanc. Com hem gaudit jugant, manipulant i imaginant que era com neu…això si, ben calentets a classe, perque ja hem après també que la neu esta mooooolt freda !!!

VIDEOS EXPERIMENTACIÓ AMB PAPER. RECREEM UNA NEVADA !!

 

P-2. EXPERIMENTACIO. NEU AMB PAPER.

——————————————————————————————————————————————6

La importancia de l´estimulació temprana

La importancia de l´estimulació temprana, es tal que es considera un requisit bàsic per l´òptim desenvolupament del cervell del bebè, ja que potencia les seves funcions cerebrals en tots els aspectos (cognitiu, linguistic, motor i social).

El nostre cervell, requereix información que l´ajudi a desenvolupar-se. El seu creixement depén de la quantitat, tipus i qualitat d´estímuls que rep. Per tant, les capacitats no es desenvolupen sols amb el temps, sinó que cal una adequada estimulació.

El bebé precisa rebre aquets estímuls a diari. Si rep estímuls pobres, d´una forma irregular o en quantitat insuficient, el cervell no desenvolupa adequadament les seves capacitats al ritme i amb la qualitat que seria esperable. Tanmateix, una estimulació temprana abundant, periòdica i de bona qualitat ens garantitza un ritme adequat en el procès d´adquisició de les diferents funcions cerebrals.

L´estimulació temprana és mes eficaç perquè el cervell té major plasticitat, la qual facilita que s´estableixin connexions entre les neurones amb més facilitat, rapidesa i eficacia.

Una deficient o falta d´estimulació el primer any de vida del bebè pot tenir conseqüències en el desenvolupament òptim de les seves habilitats motores, cognitives, lingüístiques i socials.

Cal tenir en compte, que no es tracte de reforçar aspectos intelectuals o lingüístics, sinó que l´estimulacio temprana també ha d´abarcar les demés àrees de desenvolupament (motora, sensorial i social).

El màxim desenvolupament  neuronal, està comprès entre el naixement i el tercer any de vida, per continuar desprès més lentament fins arribar als sis anys, momento en el que les interconnexions neuronals del cervell ja están establertas i els mecanismos d´aprenentatge s´assemblen als d´un adult.

En conclusió , l´estimulació temprana en els bebès és important ja que aprofita la plasticitat del cervell per aconseguir el desenvolupament òptim de les diferents àrees.

 

P-0.  GISELLE

P-0,  MOMENTS

P-0, MOMENTS …(hay 2)

P-2. ESTIM. SENSORIAL. FERRAN

P-2. ESTIM. SENSORIAL PAU I FERRAN

P-2. ESTIM. SENSORIAL

P-0. ESTIMUL.LACIÓ VISUAL


 

EL JOC 

“Un nen jugant, és un nen aprenent….trobant respostes gairebé sense voler “. (Patricia Sarlé).

JUGAR AMB MATERIALS NO ESTRUCTURATS...

 

J

 

Juntament amb les joguines clàssiques que tots tenim en ment, es també necessari posar a l´abast del nen materials no estructurats.

La cosa menys pensada pot servir per jugar…unicament amb la imaginació, com ara pals, pedres,pinyes, taps d´ampolles d´aigua,petxines,  taps de suro, rotllos de paper de wàter, cartons, ampolles de plàstic,  teles…

Aquests tipus de materials, tenen un munt de beneficis pel nen:

Estimulen el pensament creatiu: Aquests objectes, no tenen una funció clara, així que es el nen qui deu donar-lis una finalitat i crear les històries que vulgui.

S´adapten a l´etapa evolutiva del nen: Aquest tipus de materials, no tenen una finalitat concreta i estan poc el.laborats, per la qual cosa poden acompanyar al nen durant mes anys perquè s´adapten al seu desenvolupament i canvi d´inter essos.

Eviten l´sobreestimul.lació: No hi ha llums ni sons…per tant no hi ha estímuls externs, sinó que aquests tenen que sortir de dins del nen. De vegades, pensem que si una joguina no es suficientment estimulant, el nen s´aburrirà….Doncs…Genial !!!!!….L´aburriment es un escenari magnífic per a que la imaginació surti a escena !!…

Un pal, pot ser un cavall….amb tapes poden fer trens….contar…fer torres…

Tenim molt cotó!! Gràcies papas i mamas per tot el cotó que heu portat !!…L´hem utilitzat per fer les disfresses…. Hem fet un mural d´hivern d´un ninot de neu…. i hem jugat amb el cotó !!!

Amb els elements mes senzills, la màgia del joc succeeix !!

P-2. JUGUEM AMB COTÓ

P-2. JUGUEM AMB COTÓ

————————————————————————————————————————-

ACTIVITATS COMPARTIDES….

Mitjançant activitats lúdiques compartides entre iguals, s´adquireixen valors com la solidaritat, el respecte, el aprendre a compartir i a tolerar….

Formar i exercitar la cooperació pel desenvolupament d´activitats grupals és bàsic, i s´ha de fer tant en l´entorn familiar com a l´escolar. Ser tol.lerant davant la frustració, compartir, ser pacient i respectuós amb els companys son altres habilitats importants en la interacció colaborativa amb els altres.

En el procés d´interactuar en base al benefici col.lectiu i no individual, el nen ha de fer un esforç personal, aceptar les habilitats i debilitats personals i valorar la de la resta de companys.

 

Les activitats compartides entre iguals, permeten als més petits:

               

                Cumplir amb unes regles i normes senzilles

                Exercitar la paciencia al haber d´esperar de vegades el seu torn per jugar

                Aprendre a tolerar la frustració, perque no sempre es guanya…

                Fomentar el pensament lògic-matemàtic

                Corregir els errors i aprendre d´ells

                Expresar-se i practicar el vocabulari adequat per interactuar amb la resta de companys.

                Aprendre la importancia de la disciplina, constancia i l´esforç

                Afavoreix el desenvolupament de la sociabilitat

 

A l´escola continuament estem gaudint d´activitats compartides… (Psicomotricitat, Teatre, Tallers, Manualitats,  Murals, Experimentació….), que ens ajuden a adquirir totes les estratègies que tant necessitarem quan siguem una mica més grans !…

P-2 MURAL AMB COTÓ

P-2 MURAL AMB COTÓ

——————————————————————————————————————————-

L´US DEL MIRALL.   MIRALL

El mirall ajuda a la maduració del cervell, concretament a la percepció i a com ha de processar la informació rebuda. Reconeixent els seus moviments, el bebè aconsegueix millorar la coordinació i precisió en els moviments.

Quan es mira al mirall, el bebè provoca la creació del seu propi ego, autoestima, capacitat pròpia de control, amo i guia dels seus gestos i moviments….

El mirall, mostra als mes petits el llenguatge corporal així com el seu aspecte físic únic, la seva identitat, lo que el farà empatitzar amb els seus iguals. Alhora, també veurà que es igual que els demés però alhora diferent…amb característiques pròpies…es a dir…un ser diferent e independent, que no es una part del cos de la seva mare i que per tant te el seu propi “JO”.

P-0  MIRALLS. GISELLE

P-0  MIRALLS

P-0  MIRALLS


 

CARNESTOLTES                                                  

Febrer és el mes del Carnestoltes !!….Vam dedicar tota la setmana a treballar aquest tema: disfresses, caretes, mascares, balls …. La setmana de Carnestoltes va culminar amb la Rua de divendres. Tot P-2 al carrer amb les seves disfresses d´animals de Granja !! Que guapos estàvem tots….Moltes gràcies a tots : papis, mamis, avis, àvies, familiars i amics per acompanyar-nos en la Rua.!!! Tos plegats formem la Gran Familia Tic-Tac !!!

P-0 CARNESTOLTES

P-1 CARNESTOLTES

P-1 CARNESTOLTES

P-2 CARNESTOLTES

P-2 CARNESTOLTES

P-2 RUA CARNAVAL

P-2 RUA CARNAVAL

P-2 RUA CARNAVAL

P-2 RUA CARNAVAL

P-2 RUA CARNAVAL

P-2 RUA CARNAVAL

P-2 RUA CARNAVAL

P-2 RUA CARNAVAL

P-2 RUA CARNAVAL

P-2 RUA CARNAVAL


 

 

Resultado de imagen para DIBUJITOS DE CARNESTOLTES                       Resultado de imagen para DIBUJITOS DE CARNESTOLTES                           Resultado de imagen para DIBUJITOS DE CARNESTOLTES

 

 

L´hivern continua…..Quin fred que fa aquest any…. i a l´escola continuem el nostre dia a dia….

P-0 JAUME

P-0 PICNIC

P-0 MOMENTS

P-0 MOMENTS

P-1 MOMENTS DE RELAXACIÓ

P-2  PROJECTOR

AXEL DORMINT


 

Resultado de imagen para dibujos de empatia

 

L´EMPATIA

Si n´hi ha una eina útil en situacions difícils, aquesta es l´empatia.

Com a pares, us trobareu en algun moment davant un nen/a que està desbordat per l´emoció, que no pot contenir la seva ràbia o tristesa. En aquests casos apareixen les rebequeries, els empipaments incontrolats o comentaris inapropiats, davant els quals moltes vegades costa d´actuar o de reaccionar de manera correcta.

Que és l´empatia….

A diferencia de la “simpatia”, en la que dues persones coincideixen, en l´empatia no n´hi ha coincidències, encara que si entendiment. Per exemple, si al teu fill i a tu us encanta la xocolata, quan el vegis tornar-se boig davant una xocolatina, sentiràs simpatia pels seus sentiments….(tú també et tornaries boig….). Si en canvi, al teu fill li encanten les xuxes i a tu no, quan el vegis donar bots davant una bossa de xuxes podràs sentir empatia… (tu no et posaries a donar botes de content, però coneixent al teu fill/a, ho entens i et sents alegre per ell/a)…

L´empatia pot utilitzar-se tant a per ajudar al nen/a a calmar-se en situacions en les quals està angoixat o desbordat per emocions com la tristesa, la frustració, la ira, o la gelosia, com per ajudar-lo a augmentar la seva intel.ligència emocional. En ambdós casos, el fet de escoltar al .nen amb empatia l´ajudarà a comprendres a si mateix i a connectar les seves emocions amb els seus pensaments. En definitiva,l´empatia és una porta cap al autoconeixement i la pròpia acceptació.

Per què funciona l´empatia....

En el cervell, hi ha dos universos:  el cervell emocional, i el racional. Ambdós tendeixen a funcionar d´una manera independent i quan experimentem una emoció molt intensa, resulta casi impossible sintonitzar-los tots dos ( l´emocional i el racional)… , es com un cavall desbocat que ni els pares ni encara menys el propi nen son capaços d´apaciguar.

La raó per la qual, l´empatia es una eina tan poderosa, és perquè quan la persona escolta una resposta empàtica, es produeix en el seu cervell un efecte meravellós: El cervell racional i el cervell emocional sintonitzen, lo qual te un efecte calmant sobre el cervell emocional.Això ocureix gracies a que les respostes empàtiques  activen una regió que serveix com a pont entre ambdós mons: l´ínsula:

Cortesa insular:

 

CEREBRO

.              gust i olfacte

.              interpretar senyals corporals                             

.              identificar emocions                                             

.              experimentar emocions:                                                     

                               -amor

                               -fàstic

                               -odi

                               -tristessa

Quan una regió del cervell emocional s´excita en excés degut a la frustració , la tristesa, o a qualsevol emoció que sigui molt intensa, el nen no serà capaç de dominar el seu estat d´ànim. En aquests casos , apareixen les rebequeries, les situacions en les que el nen es tanca en banda i no es capaç d´obeir. Literalment, el nen està fora de si, de la seva part racional. Per ajudar-lo a calmar-se la millor estratègia es acompanyar una abraçada amb una reflexió empàtica que desactivi la intensitat de la emoció: un comentari que obri aquest pont entre els dos mons i que permeti al cervell racional del nen apaciguar les seves emocions.

 

La principal dificultat que ens trobem amb l´empatia és que la gran majoria dels pares/mares tenen dificultats amb el maneig i coneixement de les seves pròpies emocions…Molts adults ens sentim amb freqüència desbordats o desconcertats amb les nostres emocions…Podem sentir-nos enfadats, tristos, o frustrats sense causa aparent i no arribem a entendre ni com ens sentim realment i que ens ha posat d´aquest humor..No som realment capaços d´entendre amb precisió els nostres sentiments, emocions i necessitats i actuar amb sabiduria.

Moltes vegades, ens és difícil identificar una paraula concreta amb un sentiment que no percibim amb claritat…Per intentar solucionar això, ens ajudarà imaginar-nos que el mon de les emocions és com una gran radio… En aquesta radio, tenim distintes freqüències o emocions bàsiques, i cadascuna de les freqüències es pot escoltar amb un volum mes o menys intens… Així, la pena i la tristesa estan en la mateixa freqüència emocional, però la pena te una intensitat menor…L´alegria i l´eufòria estan també en la mateixa freqüència , i en aquest cas, l´eufòria te una major intensitat.

A l´hora de donar una resposta empàtica eficaç es molt important coincidir amb la freqüència (emoció) i alhora també sintonitzar amb la intensitat…Si el teu fill/a plora desconsoladament perquè acaba de perdre la seva col·lecció de cromos, no sintonitzaràs amb ell si el renyes per haver-los perdut…Tampoc respondrà molt be si li dius que si està enfadat, ja que els seus sentiments sintonitzen més amb la tristesa.  La millor manera d´aconseguir que el nen comenci a obrir-se i calmar-se serà reconeixent-li que deu sentiré “molt triste” o “desconsolat” i acompanyar-lo amb una abraçada que contengui el seu desconsol.

De la mateixa manera, no connectarem amb el nostre fill si la nit de reis li comentem “estas content”, ja que en aquest cas, la intensitat es queda curta….connectariem millor si amb efusivitat li diem “veig que estàs mol il.lusionat”.

 

 

TABLA

 

 

L´empatia, no únicament es reflexa amb les paraules… De vegades, una mirada de comprensió, una carícia, un petó, o una abraçada poden ajudar a entendre molt més que una paraula.

 

NIÑOS.jpg

CONCLUSIONS

L´empatia permet connectar el cervell racional i l´emocional del nen. Totes les emocions son importants i valiosas…Escoltar al nen amb empatia l´ajudarà a identificar els seus sentiments i a millorar la seva intel·ligència emocional. L´empatia també es una eina útil per ajudar al nen a suportar el que vingui i a calmar-se en situacions en les que es veu desbordat per l´angoixa, la ira, o la frustració. Una resposta empàtica pot ajudar a calmar les emocions intenses quan el nen no es capaç de fer-ho per si mateix.

BY PALOMA R. PARDO.  COL. 14262.


 

 

Resultado de imagen para dibujitos de sorpresa agradable

Els nostres nens/es, sovint ens donen moments únics !!!!…

 

JARET….QUE FELIÇ !!!!

VALENTINA MON AMOUR…..!!

————————————————————————————————————————————–

El dia 7 de febrer, ens va visitar Arantxa Coca. Va impartir un taller i com sempre agraïm a la Fundació LLor la seva col.laboració. La Conferència va tenir lloc en la Sala d´Actes de la Fundació LLor i es va habilitar un aula on els petits es van quedar jugant. 

7 FEBRERO. CONFERENCIA ARANTXA COCA

—————————————————————————————————————————————–